Home Kamers & prijzen Reservaties Bezienswaardigheden Contact

Bezienswaardigheden

Om u alvast wat kennis te laten maken met onze mooie kustgemeente stellen wij u graag enkele van onze mooiste bezienswaardigheden voor:

Abdijmuseum Ten Duinen 1138

Ontdek de rol van de Koksijdse Duinheren binnen de cisterciënzerorde, een Europees project avant la lettre. Geen saaie, stoffige bedoening of een ver-van-mijn-bedshow. Wel een unieke archeologische site en een eigentijds museum dat het verhaal van de stille stenen levendig brengt.

 

Het Abdijmuseum Ten Duinen 1138 herbergt ook een prachtige collectie religieus zilver.

De Zuid-Abdijmolen en de Abdijhoeve Ten Bogaerde liggen op een boogscheut van de ruďnes en zijn waardige getuigen van het grootse verleden van de Duinenabdij.

Het beheer van de erfgoedprojecten 'Vanneuvillehuis' en 'Huis Nys-Vermoote' gebeurt eveneens vanuit het Abdijmuseum Ten Duinen 1138.

Zuid-Abdijmolen

De staakmolen dateert van 1773 en stond oorspronkelijk te Houtem, bij Veurne. De gemeente Koksijde kocht de molen aan in 1952 en plaatste hem op dezelfde plaats als de oorspronkelijke Abdijmolen. De restauratie ervan was in 1984 voltooid. Om de molen te doen draaien is er een windkracht van vier Beaufort nodig. De molen maalt ongeveer 150 kg graan per uur. De bloem wordt in twee plaatselijke bakkerijen verwerkt.

Museum Paul Delvaux

Het museum Paul Delvaux, ondergebracht in het idyllische decor van 'Het Vlierhof' en genoemd naar de wereldvermaarde meester Paul Delvaux (°1897-†1994), opende in 1982 zijn deuren en geeft een beknopt overzicht van de verzameling van de Stichting Paul Delvaux. Een bezoek aan het museum Paul Delvaux is een ervaring op zich: ze dompelt de bezoeker onder in de eigen leefwereld van deze boeiende kunstenaar. Nergens ter wereld bracht men immers zoveel werken van 's werelds bekendste twintigste-eeuwse, surrealistische schilder samen. Aan de hand van een unieke verzameling schilderijen, objecten, e.a. worden het leven en de evolutie van het werk van Paul Delvaux in een intiem kader geďllustreerd. Persoonlijke bezittingen en dierbare souvenirs wisselen hier af met de grootste meesterwerken. Delvaux' bewondering voor de vrouw en het weemoedig verlangen naar treinen en stations dat zijn werk kenmerkt, komen in dit museum ruim aan bod. Die nimmer aflatende passie voor het spoor komt tot uiting in de talrijke maquettes van trams en treinen die men er aantreft en die in opdracht van de kunstenaar zelf werden vervaardigd. In 1997 werd het museum uitgebreid met een ondergrondse nieuwe zaal n.a.v. de 100ste verjaardag van deze internationaal bekende schilder.

Open: doorlopend open van 10.30 uur tot 17.30 uur. April t.e.m. september: gesloten op maandag (behalve feestdagen), oktober t.e.m. december: open van donderdag tot zondag, feestdagen en schoolvakanties.
Gesloten: Kerstdag, Nieuwjaar en van 7 januari tot aan de Paasvakantie.
Toegang: volwassenen € 8 - senioren/studenten/groepen € 6,00 - kind (-6 jaar) gratis - schoolgroepen € 2,50 - geleid bezoek op afspraak € 50.  Toegankelijk voor mindervaliden.

Meer informatie en bezienswaardigheden: www.koksijde.be


B&B Bloemenhuis - Pierre Sorellaan(Kok) 46, 8670 Koksijde - Tel. 058/51.83.87 - GSM 0486/57.16.35 - denisebloemenhuis@hotmail.com